10. смотра етнолошког филма

Овог децембра Музеј Семберије, у сарадњи са Етнографским музејом у Београду, десети пут организује Смотру етнолошког филма. Осам филмских остварења, који ће бити емитовани на Смотри, приказани су у оквиру такмичарског програма овогодишњег београдског 28. Међународног фестивала етнолошког филма, а један из информативног програма.
Публика ће имати прилику да погледа четири филма из Србије и по један и Хрватске, Белгије, Ирана, Шпаније, Словачке, као и филм рађен у руско-пољској копродукцији.

Филмови ће се емитовати сваке сриједе у мјесецу децембру од 18 сати у просторијама Музеја Семберије.
Улаз слободан!

Програм за сриједу, 4. децембар 2019.

18.00
ПЕВАЈ (Награда за најбољи инострани филм)
Русија, Пољска, 52’, 2018.
Режија и сценарио: Олга Короткаја

Хомеи је посебан облик грленог пјевања које практикују домородачки народи руске републике Тува. У традицији патријахалног друштва, ова врста стварања музике резервисана је за мушкарце.Ћодура Тумат, главна јунакиња филма, једина је жена која подучава хомеи. За чланове заједнице, неуобичајност се највише огледа у томе што Ћодура подучава и двије
дјевојке. Дјевојке морају да крију чињеницу да похађају часове музике, јер се овакво кршење туванских културних норми кажњава санкцијама и повезује с разним сујеверјима.

19.00
ДЕВОЈКА ИЗ ПАРСИЈАНА
Иран 19’, 2019
Режија и сценарио: Париназ Хашеми Мобараке

У овом филму неколико Иранки из малог јужњачког места дају све од себе да им се врати једно од њихових забрањених права, и покушавају да се боре за њега.