100 година Гимназије „Филип Вишњић“

Музеј Семберије и Гимназија „Филип Вишњић“

имају изузетну част да Вас позову
на отварање изложбе

100 година Гимназије „Филип Вишњић“

у четвртак, 12. септембра 2019. године у 18,00

Од првих дана свог постојања давне 1919. године, гимназија у Бијељини је била и траје, не само као пријеко потребно училиште у нашем крају, већ и као расадник нових идеја и снажна подстицајна сила за амбиције младости која је из њених учионица урањала у живот, очекујући и желећи све.
Током сто година рада, Школа се успјешно носила са свим кризама, промјенама друштвених и државних система, ратовима, преименовањима, реформама образовања и другим различитим проблемима на које се наилазило.
Упркос свему, њен значај за наш крај никада није долазио у питање, јер је својим образовно-васпитним радом за бројне Семберце управо она била прва степеница за улазак у свијет знања, свијет науке, просвјете и културе.

Из окриља Гимназије до данас је изашло 86 генерација са близу 10 хиљада матураната. Уз гимназијско знање највећи број њих стекао је и диплому неке високо-школске институције. Многи некадашњи гимназијалци достигли су највиша научна звања у својим стручним областима, професионално се остварујући као универзитетски професори или признати научници на специјализованим институтима и другим научним установама код нас и широм свијета. Током вијека постојања Гимназија у Бијељини изњедрила је и оно револуционарно покољење које је поднијело терет антифашистичке борбе у 2. свјетском рату. Ова школа је била прва степеница образовања и за бројне будуће средњошколске професоре чији ће радни вијек било дијелом, било у цијелости бити проведен управо у својој Гимназији.

Без обзира на даљу судбину ученика/ученица гимназије и начин на који су проживјели или живе свој живот, свијест о годинама проведеним у окриљу ове школе је неизбрисива. Вјерујемо зато, да су и зачеци њихових различитих професионалних и других постигнућа, управо у тим ђачким данима, у клупама старе гимназије у центру града, или оне ‘нове’ у Рачанској улици.
Током вијека постојања Гимназије у Бијељини стекло се обиље података о њеном раду, наставним и другим активностима, успјесима, проблемима, јубилејима, свечаностима, ученицима и професорима. Ауторке изложбе, и саме некадашњи ђаци Гимназије у Бијељини, поред документарно-историјског свједочанства о богатом образовно-васпитном раду наше Школе, воде публику на једно сентиментално путовање, посебно оне који су на путу у живот и сами прошли кроз бијељинску гимназију.

Оставите одговор