Изложба : „Традиционални производи од шљива“

Музеј Семберије и Народни музеј Ваљево
позивају Вас на отварање изложбе
„Традиционални производи од шљива“
ауторке Гордане Пајић
у уторак, 6. августа 2019. у 19,00.
Шљиве и производи од шљиве једна су од карактеристика подручја западне и централне Србије као и Семберије и Подмајевицe. Сличне географско-климатске одлике и историјско-друштвене околности условиле су да је ова воћарска култура у прошлости, али и данас важан сегмент исхране и привређивања становништва у поменутим крајевима.
Изложба „Традиционални производи од шљива“ сумира знања о истоименој проблематици, која су фундаментално блиска традицији узгоја и прераде шљиве у семберском и подмајевичком крају.
Гајење и употреба шљиве преношени су с генерације на генерацију, те се и данас у сеоским домаћинствима подижу и обнављају шљивици, понегдје и они од старих сорти овог воћа. Више од један вијек прераде шљиве на традиционалан начин у домаћинству (сушење у зиданим сушарама на дрва, кување пекмеза у ранијама, кување слатка и прављење шљиваног колача, у Семберији шљивопита) успјева да одоли савременим технолошким процесима. О томе свједоче још увек активне сушаре у златиборском и ваљевском крају (као и Подмајевици), али и сајамске манифестације на којима жене излажу остале производе од шљива који се користе у исхрани.
Документовањем знања о шљиви, и њеној употреби у исхрани као елементу нематеријалног културног наслеђа, кроз музејску презентацију и прикупљену документацију помажемо у очувању и одрживости овог елемента у савременом добу и пружамо подршку локалној заједници, као главном преносиоцу поменутог знања на нове генерације.
Изложба се отвара у оквиру обиљежавања „Пантелинских дана“ у Бијељини.