9. смотрa археолошког филма

Музеј Семберије у сарадњи са Народним музејом у Београду девети пут организује Смотру археолошког филма. Изабрани филмови одликују се високим научним квалитетом, као и атрактивним приступом културној баштини, те тако омогућавају не само стручњацима него и свима онима које привлаче старе цивилизације да се упознају са значајним и драгоцjеним свjетским споменицима. То су углавном новости и репортаже, али и образовни филмови који представљају важна открића и изузетна достигнућа прошлости из различитих цивилизацијских периода.
Филмови ће се емитовати сриједом од 18 часова у просторијама Музеја Семберије.

Улаз слободан!

сриједа, 13. фебруар

18,00

Сензационално откриће у Бразилу. Први Американци, Sensationsfund in Brasilien. Die ersten Amerikaner Режија: Peter Prestel, Gisela Graichen Њемачка 2016, 43′

Публика ће путем овог филма отпутовати у јужну Америку, у сјевероисточни дио Бразила и упознати се са остацима материјалне културе и умјетности до којих су дошли археолози, а који се односе на прве људе који су живjели на овом подручју прије више десетина хиљада година.

19,00

Лав – човјек Die Restaurierung des Löwenmenschen Режија: Uwe Krüger Њемачка 2013, 27’

У току 2012. године у Еслингену у Њемачкој, окупила се група стручњака – археолога, музејских кустоса и рестауратора да напишу завршно поглавље археолошке приче започете 1937. године – рестаурацији Лав–човјека;, фигурине од слоноваче настале током последњег леденог доба, која је пронађена у пећини Штадел Холенштајн у југозападној Њемачкој. У неколико истраживачких кампања током последљих 70-ак година истражене су двије пећине – Штадел Холенштајн и Фогелхерд у којима су пронађени остаци материјалне културе првог модерног човјека – кромањонца чија се фигурална умјетност у слоновачи, заједно са поменутим пећинама, од 2017. године налази на УНЕСКО-вој листи свјетске културне баштине.