Смотра етнолошког филма

Музеј Семберије у сарадњи са Етнографским музејом у Београду девети пут организује Смотру етнолошког филма. Биће приказано 12 филмова из програма овогодишњег, XXVII међународног фестивала етнолошког филма који се одржава у Београду.
Филмови ће се емитовати сваке сриједе у мјесецу децембру од 18 сати у просторијама Музеја Семберије.
Улаз слободан!

Сриједа, 5. децембар

18,00
Архипелаг, (награда за најбољу камеру), Иран-Италија, 61’, 2017.

Режија: Камила Инсом, Ђулио Сквилачоти

Архипелаг је путовање кроз древне митове, ритуале егзорцизма, звуке и духове. На југу Ирана, на остврима у Персијском заливу, људи и духови вековима живе једни крај других. Захваљујући чињеници да је иностраним филмским ствараоцима први пут дозвољен приступ острву, филм кроз ритуале приказује приче и пределе у којима се одвија свакодневни живот становника острва, а кроз ритам бубња и лелек певача, нуди редак и неочекиван призор из Исламске Републике Иран.

19,10
Циповка – хлеб који се смеје на месец, (награда за допринос нематеријалном културном наслеђу), Србија, 20’37, 2017.

Режија: Јелена Вукмановић
Свака регија у Европи има хлеб којим се поноси. У Војводини је то циповка, чији се рецепт и, још више, начин припреме, преносе из генерације у генерацију. Филм „Циповка – хлеб који се смеје на месец“ својеврсна је социолошка студија друштвених кретања, кроз пример односа према хлебу, тачније циповки. То јест, како је свакодневни хлеб мултинационалне Војводине постао гозба за специјалне прилике, са једне, али и званично нематеријално културно наслеђе Србије, са друге стране.

19,30
Девојка са Уесана, Белгија ,28’, 2018.

Режија: Елеонор Сентањан
Мушкарци са Уесана били су морнари, тако да је острво готово искључиво било насељено женама. Редитељ се препушта снимљеним призорима и идентификује се са Барбом, девојком са Уесана чији је отац настао на мору.